زمانی می‌خواهید بهترین مودم را برای خانه یا محل کار خود انتخاب کنید، ممکن است با عبارات و واژه‌های تخصصی روبرو شوید که شما را در رسیدن به بهترین گزینه کمی گیج کند. در این مقاله از اگزونت قصد داریم به شما راهکاری بدهیم که بتوانید بهترین مودم را به کمک واژه شناسی این عبارات فنی برای کار و خانه‌ی خود انتخاب کنید.

به عنوان مثال من چند سال پیش یک مودم جدید خریداری کردیم (یک Netgear CM700-100NAS) که گزینه‌ی خیلی خوبی بود و البته برای آن زمان کمی گرانقیمت، و متوجه شدیم که تولید کنندگان مودم اغلب قابلیت‌های خاص خود را (مانند 32 x 8! DOCSIS 3.1! Gigabit speeds!) بدون هیچ توضیحاتی روی بسته می‌نویسند و در نهایت ما را از میزان سودمندی هر کدام از این قابلیت‌ها آگاه نمی‌کنند.

 

با در نظر گرفتن این موضوع، ما مقاله‌ای بروز شده را تهیه کردیم تا مشخصات مودم‌ها را برای شما رمزگشایی کنیم. نکته اینجاست که ما نمی‌توانیم به صورت دقیق بگوییم که چه مودمی برای شما بهترین گزینه است و این کاملا به اتصالات، سرویس اینترنت و بودجه‌ی شما بستگی دارد.

اما به محض اینکه شما درک درستی از این واژه‌های تخصصی پیدا کنید، خواهید فهمید که گزینه‌های مناسب برای شما در بازار بسیار انگشت شمار هستند. چرا که توانایی این را دارید که گزینه‌های نامناسب را خط بزنید.

 

مودم یا مودم / روتر

اول از همه به مهم‌ترین موضوع می‌پردازیم: آیا از روتر حال حاضر خود رضایت دارید؟ اگر به تازگی یه روتر تهیه کرده‌اید اما مودم شما بسیار قدیمی است، احتمالا فقط به یک مودم مستقل نیاز پیدا خواهید کرد. روترهای امروزی با تمام روترهای موجود در بازار سازگاری دارند، در نتیجه فقط کافیست که از بروز بوردن firmware مطمئن شوید.

پروتکل‌های DOCSIS

زمانی که یک مودم جدید تهیه می‌کنید، خواهید دید که یک عبارت مخفف، خیلی برجسته‌تر روی بسته‌ی مودم شما ثبت شده است که این عبارت DOCSIS است. اکثر مودم‌های امروزی از یکی از پروتکل‌های DOCSIS 3.0 و یا 3.1 استفاده می‌کنند، اما نه تولید کننده و نه فروشنده به شما توضیح نمی‌دهد که معنای این عبارت چیست و چرا دانستن آن مهم است.

DOCSIS مخفف عبارت "Data Over Cable Service Interface Specification" می‌باشد. در واقع این عبارت بیانگر پروتکلی است که به ISP اجازه می‌دهد سرویس اینترنت را از طریق کابل هم محور ارائه دهد. این یعنی مودم شما می‌تواند دسترسی به پهنای باند اینترنت را برای شما فراهم کند.

DOCSIS 3.0 و 3.1 فقط شماره‌ی نسخه‌های این قابلیت است. تفاوت دقیق میان این دو نسخه، اساسا به سرعت و تعداد کانال‌های همزمان مربوط می‌شود. مسئله‌ی اصلی آن است که اگر شرکت ارائه دهنده‌ی اینترنت شما (ISP) سرعت اینترنتی فراتر از 1 گیگابیت را ارائه دهد، خرید یک روتر DOCSIS 3.1 سرمایه گذاری بهتری است. اما از آنجایی که میانگین سرعت اینترنت در کشور آمریکا معادل 66 مگابیت بر ثانیه است، پروتکل DOCSIS 3.0 برای اکثر کاربران گزینه‌ی مناسب‌تری است.

 

البته سرعت اینترنت در کشورهای مختلف، چیزی است که در آینده قرار است تغییر کند. در نتیجه احتمالا مودم‌های DOCSIS 3.1 در آینده ارزان‌تر خواهند شد. حدود قیمت مودم‌های DOCSIS 3.0 اعداد میان 50 تا 80 دلار است در حالی که مودم‌های DOCSIS 3.1 قیمتی بین 150 تا 200 دلار دارند.

 

کانال‌های Upstream و Downstream

زمانی که به اطلاعات یک مودم نگاه می‌کنید، اعدادی را در توضیحات آن خواهید دید که می‌توانند به عنوان مثال 8 x 4 یا 32 x 8 باشند. اما اصلا مشخص نیست که کاربران عدی قرار است از این اعداد چه موضوعی را متوجه بشوند. خبر خوش اینجاست که این اعداد خیلی ساده در حال نشان دادن تعداد کانال‌های Upstream و Downstream مودم شما هستند.

عدد قبل از “x” نشان دهنده‌ی تعدا کانال‌های Downstream مودم است. برای توضیح عبارت Downstream خیلی ساده می‌توان گفت که میزان دانلودی است که ISP شما می‌تواند در هر زمان به شما ارائه دهد. و Upstream نیز به میزان توانایی شما در آپلود برمی‌گردد. در تمام مودم‌ها تعداد کانال‌های Downstream از Upstream بیشتر است. چرا که اکثر کاربران نیاز به سرعت بیشتر در دانلود محتوا دارند تا آپلود کردن آن روی اینترنت.

 

سرعت آپلود و دانلود

یکی از مهم‌ترین مسائلی که در تهیه‌ی یک مودم برای شما وجود دارد، سرعت دانلود و آپلود شماست. اول از همه باید بدانید که هر سرعتی که در تبلیغات برای شما گفته می‌شود، مربوط به دانلود است و هرگز حرفی از سرعت آپلود به میان نمی‌آید. پس اگر در تبلیغات یک مودم سرعت 1 گیگابیت را مشاهده کردید، این بدان معنی ست که شما می‌توانید تا 1000 Mbps از ISP خود دریافت کنید.

سرعت آپلود همیشه خیلی کندتر است. برای دانستن چرایی این موضوع، بیاد بیاورید که در مورد کانال‌های downstream و upstream در تیتر قبلی چه گفته شد.

تمام اعداد بالایی که روی مودم مشاهده می‌کنید، می‌توانند خیلی وسوسه انگیز باشند، اما به یاد داشته باشید که قرار نیست سرعتی بیش از آنچه از شرکت ISP خریداری کرده‌اید به شما برسد. به عنوان مثال اگر مودم شما از سرعت 1.4Gbps پشتیبانی کند اما اشتراکی با سرعت 25 Mbps را خریده باشید، شما همان 25Mbps را دریافت خواهید کرد.

همچنین به یاد داشته باشید که “Mbps” به معنای مگابیت بر ثانیه است و نه مگابایت بر ثانیه. (یک بایت معادل 8 بیت است) به عنوان مثال اگر یک اشتراک با سرعت 50Mbps را خریده باشید، سرعت دانلود شما معادل 7MBps یا 7 مگابایت بر ثانیه خواهد بود.

 

سازگاری با ISP

آخرین چیزی که باید چک کنید، سازگاری مودمی که قصد خرید آن را دارید با شرکت ارائه دهنده‌ی اینترنت است. اکثر مودم‌ها با همه‌ی ISPها سازگاری دارند اما برای اینکه کاملا از این بابت مطمئن شوید، باید با ISP خود تماس بگیرید و مدل مودم را با آن‌ها چک کنید. اگر پشتیبان قادر به پاسخگویی این مسئله نبود سعی کنید که با مدیریت صحبت کنید و اگر پاسخ درستی دریافت نکردید، به فکر عوض کردن ISP خود باشید.

به محض اینکه مودم را تهیه کردید و به دستتان رسید، احتمالا باید با ISP خود تماس بگیرید و آدرس MAC دستگاه را به آن‌ها بگویید. این آدرس معمولا در قسمت پایینی مودم چاپ شده است، اما اگر نبود، می‌توانید با اینترنت تلفن همراه IP address مودم خود را پیدا کنید. بعضی از ISPها روند کاری را به صورت خودکار انجام می‌دهند.

 

جمع بندی

این موارد تمام چیزهایی بود که شما به هنگام خرید یک مودم باید در نظر بگیرید: طراحی، DOCSIS، کانال‌های Upstream و Downstreamt، سرعت و سازگاری با ISP. با در نظر گرفتن این مشخصات، تنها چیزی که باید به آن توجه کنید، برند و قیمت کالا است. و در نهایت به گزینه‌های محدودی خواهید رسید که کاملا با خواسته‌های شما سازگار است.